Calendari vacunal

Calendari de vacunes actualitzat el 2019, inclou les vacunes finançades pel Servei Català de Salut i les no finançades.

Les vacunes no finançades són dues. La vacuna del rotavirus (Rotarix i Rotateq) i la vacuna del meningococ tipus B (Bexero).

Vacunes no finançades, per què posar-les?

ROTAVIRUS

  1. És la causa més freqüent de diarrea en nens
  2. És la causa més freqüent d’ingrés per diarrea al nostre país, i de deshidratació per aquesta causa.
  3. Pràcticament tots els nens tindran una diarrea per rotavirus abans dels dos anys d’edat.
  4. La vacuna s’administra per via oral (beguda) i té molt poques contraindicacions i efectes secundaris.

S’administren tres dosis abans dels vuit mesos d’edat.

L’objectiu és protegir els nadons i nens petits de formes greus de deshidratació, hospitalitzacions i pèrdues de jornades de treball en els pares.

Anar a vacuna Rotavirus

MENINGOCOC B

  1. El meningococ és un bacteri que produeix meningitis o sèpsia (infecció de tot l’organisme a través de la sang) amb una alta mortalitat (10%) i gravetat i amb una alta taxa de seqüeles (20%)
  2. Des de la introducció de la vacuna contra el meningococ C en el calendari oficial, pràcticament totes les meningitis bacterianes són produïdes actualment pel meningococ B.

Anar a vacuna Meningococ B

 

MENINGOCOC ACWY

  1. Hi ha diverses famílies (serogrups) de meningococs i cada família d’aquest germen necessita d’una vacuna específica. Els més importants són els serogrups A, B, C, W, X i Y.
  2. A Europa predominen el B i el C, però aquest últim ha disminuït molt des que es va incloure la seva vacunació en el calendari infantil i últimament s’estan incrementat els serogrups W i Y.
  3. Hi ha vacunes antimeningocócicas que contenen 4 components: A, C, W i Y, conegudes com MenACWY (Menveo i Nimenrix), que s’estan incorporant en els calendaris europeus i que a més poden resultar recomanables individualment en determinats viatges internacionals i en l’adolescència, especialment a partir dels 14 anys.

Anar a vacuna Meningococ ACWY

Descargar archivos