La febre (recomanacions de l’Acadèmia Americana de Pediatria)

Poques coses atemoreixen tant un pare com quan a un nen li puja la temperatura ràpidament.

Només la resposta natural de l’organisme

Això no obstant, un informe de l’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) intenta calmar aquests temors en recordar als pares que la febre generalment només és la resposta natural del cos contra la malaltia, i que reduir una febre en realitat podria prolongar una dolència.

L’AAP recomana que, en general, els pares només tractin una febre si aquesta fa que el nen se senti incòmode.

Curs natural

“La febre és un dels motius més comuns pels quals els pares es comuniquen amb els pediatres.

Els pares es preocupen, i hi ha molts mites sobre coses dolentes que poden tenir lloc amb una febre”, va assenyalar l’autora líder de l’informe, la Dra. Janice Sullivan, professora d’atenció clínica pediàtrica i farmacologia clínica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Louisville i de l’Hospital Pediàtric Kosair, a Kentucky.

“De vegades, els pares pensen que si tracten la febre del nen millorarà abans, però la febre és senyal de malaltia i la forma que té l’organisme de fer que els germens vagin més lent per ajudar-lo a desfer-se’n.

La febre ajuda les defenses

La febre és un dels desencadenants que fa servir el cos per produir més glòbuls blancs. Si vostè baixa la febre, és possible que el nen no produeixi tants glòbuls blancs per combatre la infecció”, va explicar.

“Les famílies han de recordar que quan un nen té febre es tracta d’un símptoma, no del problema principal. La febre pot ser beneficiosa, de manera que en realitat els pares han de veure què causa la febre, i no intentar fer desaparèixer la febre en si”, va suggerir el Dr. Basil Zitelli, pediatra de l’Hospital Pediàtric de Pittsburgh.

L’informe de l’AAP, que apareix a l’edició de març de la revista Pediatrics, suggereix que en lloc d’enfocar-se en la xifra del termòmetre els pares han s’han de deixar guiar per la conducta del nen per donar-li o no antipirètics.

“Si el nen menja i beu bé, i participa en algunes activitats (encara que potser no sigui tan actiu com sempre) i no sembla estar particularment incòmode, per què eliminar un mecanisme natural de defensa?”, va plantejar Zitelli.

D’altra banda, si el nen sembla ensopit o incòmode en general, els antipirètics com l’acefaminofén o l’ibuprofè podrien fer que el nen se senti una mica millor. Administri aquests fàrmacs segons les indicacions del pediatra, d’acord amb l’edat i el pes del nen.

Que el remei no sigui pitjor que el símptoma

No obstant això, l’AAP recomana precaució en administrar aquests productes, ja que poden tenir lloc sobredosi greus que fins i tot amenacin la vida. I Sullivan va indicar que investigacions anteriors han mostrat que al voltant de la meitat dels pares no donen als seus fills la dosi correcta de medicament.

Alternar o no els medicaments

Alguns metges han començat a recomanar als pares que alternin l’ús d’aquests medicaments, però l’AAP va dir que actualment no hi ha evidència suficient per recomanar ni desincentivar l’ús d’aquesta pràctica. Això no obstant, sí que va expressar inquietud pel fet que els pares potser no rebin o no comprenguin del tot el règim de dosificació més complex necessari quan s’alternen fàrmacs.

No donar meitats d’adults o quartes parts 

Sullivan va indicar que és important que els pares no donin als nens formulacions d’antipirètics per a adults, encara que intentin dividir els comprimits per administrar la dosi correcta. “És important utilitzar el medicament adequat per a l’edat del nen i fer servir un mesurador adequat”, va emfatitzar Sullivan.

No a aspirina i no als banys amb alcohol

L’informe de l’AAP també recorda als pares no donar aspirina als nens, ja que el seu ús es relaciona amb el desenvolupament d’una afecció potencialment letal anomenada síndrome de Reye. L’AAP també recomana evitar els banys d’alcohol per refrescar, ja que la pell pot absorbir massa alcohol.

Pautes i dosis recomanats pel pediatre

Sullivan va dir que durant les visites pediàtriques de rutina, els pares han conversar amb el pediatre sobre què fer quan un nen emmalalteix. I han de rebre consells sobre quan trucar al metge del seu fill.

En general, ha assenyalat, els pares han de trucar al metge del seu fill si:

Un nadó de menys de tres mesos té 38º C o més de febre.

Un nadó d’entre tres i sis mesos té 38º C o més de febre.

Un nen més gran té una febre de 39,4º C o més.

Si qualsevol nen té febre acompanyada de letargia, mal de cap, erupcions, problemes per respirar o deshidratació.

Descarregar arxius