La varicel·la i les seves complicacions

La varicel·la és una malaltia causada pel virus varicel·la-zòster, pertanyent al grup de les malalties exantemàtiques (que van amb taquetes a la pell).

Tot i que té “fama” de malaltia banal, i és cert que en la majoria de casos ho és, tampoc deixa de ser cert que es pot complicar. I cada temporada epidèmica se salda amb algun ingrés secundari a complicacions de la malaltia en tots els hospitals pediàtrics (en el nostre cas dos en els últims dies). Com que alguns adults no estan immunitzats -ja sigui per vacunació o perquè la van passar a la infància-, és una infecció que pot afectar persones que ja no són nens i els nens encara no nascuts a través de les seves mares embarassades. Tant en adults com en període fetal i neonatal, la varicel·la pot tenir conseqüències greus.

La complicació més freqüent de la varicel·la és la sobreinfecció per bacteris d’algunes de les lesions de la pell. Si la infecció s’estén hi pot haver àrees àmplies de pell i teixit subcutani afectades i pot ser necessari administrar antibiòtic endovenós. La varicel·la deixa cert estat d’immunodepressió, per la qual cosa és més freqüent infectar-se per un altre germen (per exemple en forma de pneumònia).

Altres complicacions menys freqüents són l’encefalitis, la cerebelitis que origina atàxia, la miocarditis, etc.

El tractament de la varicel·la ha de ser el tractament dels símptomes (febre, picor), evitant l’aspirina i l’ibuprofèn. Els nens han d’evitar el contacte amb persones susceptibles d’emmalaltir, per això es recomana que no assisteixin a la llar d’infants o al col·legi fins que totes les lesions estan seques -aproximadament una setmana-. I un altre aspecte que sol ser preguntat és si es poden banyar, i la resposta és que sí. De fet el bany (encara que millor la dutxa per evitar que les lesions s’estovin massa) sol alleujar-bastant la picor. El tractament antivíric amb aciclovir té unes recomanacions concretes i el seu ús no s’ha de generalitzar.

La vacuna és efectiva, si nens amb una dosi de la vacuna agafen la varicel·la sol ser de forma lleu o banal, mentre que nens amb la dosi de record posada és molt rar que agafin la malaltia.