Lesions en pell: herpes circinat

La tinya és un tipus d’infecció per fongs dels cabells, la pell o les ungles. Quan es produeix a la pell, habitualment comença com una petita zona enrogida de la mida d’un pèsol. A mesura que aquesta va creixent, s’estén en forma de cercle o d’anell. Sovint se la coneix en anglès com “ringworm” (anell de cucs), perquè pot semblar que hi ha cucs diminuts a sota de la pell (però, per suposat, no és així).

Com que els fongs que causen la tinya viuen a diferents parts dl cos, reben el seu nom en funció de la part del cos que infecten. Curiosament, a la tinya de la pell sense pèl se l’anomena també “herpes circinat”.

La tinya corporal (dermatofitosi del cos) és una infecció de la cara, el tronc o les extremitats causada pels dermatòfits, uns fongs que infecten la queratina. Entre els organismes comuns es troben el Trichophyton mentagrophytes, el Trichophyton rubrum i el Microsporum canis. La infecció de les mans també es coneix amb el nom de tinya de la mà, i la infecció dels peus com tinya del peu. La infecció és molt freqüent, la propicia un entorn humit i càlid i es pot transmetre d’humà a humà, a través dels animals o a través de la brutícia. Es pot contagiar d’un nen a un altre i dels animals domèstics als nens.