Primers auxilis: ennuegada en nens

L’ennuegada es produeix quan un cos estrany (menjar, peça d’una joguina, objecte petit…) s’introdueix a la via respiratòria, obstruint i impedint que l’aire entri als pulmons.

Quan la persona s’ennuega, es posa les mans al coll i té la sensació d’ofegar-se, tos persistent i/o arcades per intentar expulsar el cos estrany. Tampoc no pot parlar.

En les formes més greus, els llavis i la cara es posen blaus i es perd el coneixement.

Si el nen tus amb força se l’ha d’animar a tossir, sense fer res més. No se l’ha de colpejar a l’esquena ni intentar treure-li el cos estrany de la boca a cegues.

Si el nen està conscient però té una tos feble, poc efectiva, és incapaç de parlar o la dificultat per respirar és molt important, s’ha de trucar al 112 (emergències) i se l’ha de socórrer immediatament. Es procedirà de la manera següent:

Observar la boca i,si l’objecte està visible, extreure’l mentre es tingui a la vista, amb compte de no empènyer-lo cap a dins.

 

Si no es veu res a la boca o no es pot extreure l’objecte, amb taló de la mà donar cinc cops a la part alta de l’esquena, entre els omòplats, tant en lactants com en nens (Foto 1).

Posteriorment, si no s’ha expulsat res i el nen segueix amb problemes, se li ha de donar la volta i fer cinc compressions toràciques al centre del pit, just a sota de la línia que uneix els mugrons, si és un ne menor d’un any (Foto 2) o cinc compressions abdominals a la boca de l’estómac (maniobra de Heimlich) si té un any o més (Foto 3).

Aquest cicle (observar la boca, cinc cops a l’esquena i cinc compressions toràciques o abdominals) es repetirà tantes vegades com sigui necessari fins que el nen expulsi l’objecte, respiri millor o perdi la consciència.

Si el nen està inconscient o durant les maniobres perd la consciència, s’ha de trucar immediatament l’112 (emergències) si no s’ha fet abans.

Col·locar el nen sobre una superfície dura i comprovar si hi ha algun objecte a la boca; si és accessible, s’ha d’extreure. A continuació iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar.

Obrir la via aèria subjectant amb una mà el front del nen i tirar lleugerament de la barbeta cap a dalt. Tancant el nas del nen amb dos dits de la mà, posar la boca sobre la d’ell i insuflar aire dins del nen (si el nen és petit es pot abarcar amb la boca del reanimador la boca i el nas del nen). Realitzar aquesta maniobra cinc cops.

Si no respira, fer 30 compressions toràciques al centre del tòrax, justament a sota de l’alçada dels mugrons, alternant amb dues respiracions boca a boca.

Cada dos minuts s’ha de comprovar la respiració i si hi ha algun objecte visible a la via aèria (Foto 4).