PRURIT SIMPLE INFANTIL

És una afecció cutània molt freqüent la causa de la qual és una reacció exagerada a les picades d’insectes (xinxes, puces i mosquits). També es diu urticària papulosa o prurit estròful. Es presenta en la seva majoria entre els 2-7 anys de vida però pot afectar adults. Es dóna més en nens atòpics. Pot passar en qualsevol època de l’any, encara que sol ser més freqüent a la primavera i estiu.

Es deu als al·lergens que hi ha en la saliva d’aquests insectes. Els inoculen amb la picada i produeixen en l’organisme del nen una reacció d’hipersensibilitat .

Inicialment surt una erupció cutània amb faves que deriva en vesícules. Apareixen, sobretot, en zones que no estan cobertes per la roba (avantbraços, zona lumbar, cuixes i cames). És estrany en zona dels genitals i axil·les. No sempre veurem la picada inicial del quadre.

Causa una gran picor, a vegades molt difícil de controlar. Cursa amb brots freqüents. Amb el temps, els episodis tendeixen a la seva desaparició espontània.

És important recordar que el gratat pot donar lloc a infeccions cutànies. La infecció per rascat és la principal complicació (impetigen, fol·liculitis o cel·lulitis).

El diagnòstic és clínic i per exclusió d’altres afeccions cutànies com l’urticària, la sarna, la varicel·la, la síndrome boca-ma-peu, la síndrome Gianotti Crosti, els èczemes de contacte i la dermatitis atòpica.

El tractament és simptomàtic. Es pot calmar la picor amb xarops antihistamínics.

El pediatre pot valorar  utilitzar pomades tòpiques amb corticoides, per a baixar la inflamació. A vegades amb antibiòtics, si hi ha lesions sobre infectades.

Com a prevenció s’ha d’intentar evitar en la mesura del possible el contacte amb insectes o animals portadors. I l’ús de mesures físiques (peces protectores, xarxes, mosquiteres…) i repel·lents.